De kittens zijn geboren, maar helaas gaat het zogen niet altijd vanzelf.
 
Een veel voorkomende doodsoorzaak bij kittens is het Fading Kitten Syndrome (feline neonatale isoerythrolyse); ook wel bekend als resusfactor. De sterfte van de kittens kan worden voorkomen door de bloedgroep van de vaderkat en de moederpoes te laten testen. Na de geboorte kunnen de volgende symptomen optreden:
 

Als van te voren is vastgesteld dan de kittens FNI hebben of als de volgende symptomen optreden dan moeten de kittens direct bij de moeder worden weggehouden, ze mogen niet bij haar drinken. Dit kan ook worden voorkomen door de moeder een rompertje aan te doen, zodat de kittens niet kunnen drinken maar de moederpoes de kittens wel kan verzorgen. De kittens moeten 48 tot 72 uur met de fles worden gevoerd (zie moederloze kittens). In ernstige gevallen kunnen de kittens een bloedtransfusie ondergaan.

Ook kunnen er andere oorzaken zijn waardoor de kittens slecht groeien of zelfs kunnen overlijden. Om goed in de gaten te houden of het goed met de kittens gaat is het belangrijk elke dag op een vast tijdstip de kittens te wegen. Een gezonde kitten groeit ongeveer 10 a 20 gram per dag.
 
Als de kittens niet genoeg groeit dan kunnen er verschillende oorzaken zijn: